Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston hankerekisteri

Voit etsiä hakusanalla tai valita "näytä lisää hakuehtoja" ja valita vasemmasta valikosta aihepiirin: talousveden hankinta ja käsittely, verkostot, jätevedet, lietteet, hallinto ja talous tai muut. Oikealla olevasta valikosta voit valita hakukriteeriksi hankkeen nimen, toteuttajaorganisaation, hankkeen muut toteuttajat tai avainsanat.

233 / 313
Hankkeen nimi Membraanien soveltuminen jäteveden biologisen puhdistuksen tehostamiseen
Hankkeen tila Valmistunut
Hankkeen toteuttajaorganisaatio Helsingin Vesi
Muut yhteistyötahot
Yhteyshenkilön nimi
Aikataulu
Kehittämisrahaston rahoitusosuus 5000,00 €
Hankkeen koko budjetti 0,00 €
Tavoitteet Diplomityössä tutkittiin kalvosuodatustekniikan soveltumista yhdyskuntajätevesien käsittelyn tehostamiseen. Tutkimus suoritettiin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla kahden eri koelaitteiston avulla.
Kalvobioreaktoriksi (MBR) kutsutaan laitetta, joka on biologisen aktiiviliete- ja kalvosuodatusprosessin yhdistelmä. Sen avulla tutkittiin MBR-prosessin puhdistustehokkuutta vertaamalla suodatetun jäteveden laatua Viikinmäen jätevedenpuhdistamon lähtevän jäteveden laatuun. Tarkoituksena oli myös selvittää täyden mittakaavan MBR-prosessin vaikutus laitoksen kapasiteettiin.
UF-tertiäärisuodatuksen (ultra filtration) koelaitteisto koostui kalvosuodatusyksiköstä ilman biologista prosessiosuutta. Sillä tutkittiin kalvosuodatuksen vaikutusta sekä Viikinmäen jätevedenpuhdistamon lähtevän että jälkiselkeytetyn jäteveden kiintoaine- ja fosforijäämiin ennakoiden mahdollisia tulevaisuuden kiristyviä fosforinpoiston velvoitteita. Jälkiselkeytetyn jäteveden kalvosuodatus oli mukana tutkimuksessa edustamassa ns. perinteistä jätevedenpuhdistamon prosessitilannetta.
Toteutus
Tulokset MBR-prosessin suodatettu jätevesi oli lähes kaikkien laatuparametrien osalta parempaa kuin laitoksen lähtevän jätevesi. MBR-prosessin kiintoainereduktio oli käytännössä 100 %. Fosforin reduktio oli saostuskemikaalin syötön aloittamisen jälkeen lähes 97 % ja biologisen hapenkulutuksen reduktio yli 99 %. Ainoastaan typen reduktio (69 %) oli heikompi kuin laitoksen vastaava, koska laitoksella on perinteisen aktiiviliete/jälkiselkeytys –prosessin jälkeen vielä typenpoistoa tehostavat biologiset jälkisuodattimet. MBR-prosessin typpireduktio oli kuitenkin korkeampi kuin laitoksen aktiivilieteprosessin vastaava reduktio, johtuen koelaitteiston pidemmästä viipymästä.
UF-tertiäärisuodatuksen kiintoaineen poistotehokkuus oli käytännössä 100 % molemmissa näytepisteissä ja fosforireduktio laitoksen tulevasta jätevedestä parhaimmillaan 99,7 %. Fosforin poistoon vaikutti liuenneen fosforin määrä, johon kalvosuodatuksella ei pystytä vaikuttamaan.
Kalvosuodatuksen kustannuksia käsiteltiin lähinnä kirjallisuustietoihin perustuen, sillä koeajojen perusteella lasketut kustannukset eivät ole kuin suuntaa antavia täyden mittakaavan sovellutukseen.
Tutkimuksen perusteella MBR-prosessi soveltuu hyvin tehostamaan yhdyskuntajätevesien käsittelyä sekä puhdistustehokkuuden että kapasiteetin kasvamisen kannalta. Myös UFtertiäärikäsittelyllä voidaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamon puhdistetun jäteveden laatua parantaa entisestään. Kalvosuodatuksen käyttökustannukset ovat kuitenkin tällä hetkellä korkeammat kuin perinteisessä aktiivilieteprosessissa.

Tulokset raportoitu diplomityössä: Puhto Eeva, 2009. Kalvosuodatustekniikan soveltuminen yhdyskuntajätevesien käsittelyn tehostamiseen. Teknillinen korkeakoulu.
Hankkeeseen liittyvät dokumentit
Tietoa hankkeesta muualla Internetissä