Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston hankerekisteri

Voit etsiä hakusanalla tai valita "näytä lisää hakuehtoja" ja valita vasemmasta valikosta aihepiirin: talousveden hankinta ja käsittely, verkostot, jätevedet, lietteet, hallinto ja talous tai muut. Oikealla olevasta valikosta voit valita hakukriteeriksi hankkeen nimen, toteuttajaorganisaation, hankkeen muut toteuttajat tai avainsanat.

157 / 313
Hankkeen nimi PAH-yhdisteiden pitoisuudet kunnallisten jätevedenpuhdistamojen puhdistamolietteissä (PAHPULI)
Hankkeen tila Valmistunut
Hankkeen toteuttajaorganisaatio Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry
Muut yhteistyötahot Laki ja Vesi Oy, Lounais-Suomen vesi- ja ympäristö Oy
Yhteyshenkilön nimi Joni Holmroos
Aikataulu 1.8.2015 - 31.12.2016
Kehittämisrahaston rahoitusosuus 4000,00 €
Hankkeen koko budjetti 11500,00 €
Tavoitteet Hanke tuottaa tietoa polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH-yhdisteet) pitoisuuksista jätevedenpuhdistamojen lietteissä sekä puhdistamolietteiden jatkokäsittelyjen, kuten mädätyksen, kompostoinnin ja vanhentamisen vaikutuksista pitoisuuksiin. Hankkeen tuloksia voidaan käyttää arvioitaessa PAH-yhdisteiden osalta puhdistamolietteiden käyttökelpoisuutta lannoitevalmisteiden ja ravinnon tuotannossa sekä eri lietteenkäsittelymenetelmien vaikutuksia käyttökelpoisuuteen.
Toteutus Tutkimuksessa kerätään koontinäytteet viiden varsinaissuomalaisen kunnallisen jätevedenpuhdistamon puhdistamolietteistä. Lisäksi näytteet kerätään yhden lietteitä jatkojalostavan laitoksen lietteistä. Lietteiden koontinäytteet kerätään ennen jatkokäsittelyjä ja niiden jälkeen. Kahdella puhdistamolla näytteenotto tehdään vain jatkokäsittelemättömistä puhdistamolietteistä, koska ko. puhdistamoilla ei ole lietteen jatkokäsittelyjä. Näytteenotto toistetaan kaikissa kohteissa vuoden aikana viisi kertaa.

Tutkimukseen osallistuvat laitokset ovat Someron kaupungin keskusjätevedenpuhdistamo, Salon kaupungin keskusjätevedenpuhdistamo, Kosken kunnan jätevedenpuhdistamo,
Uudenkaupungin Häpönniemen jätevedenpuhdistamo, Kemiön kunnan Tyskaholmenin jätevedenpuhdistamo ja Biovakka Suomi Oy:n Topinojan biokaasulaitos.

Kokoomanäytteiden kerääminen tapahtuu laitosten henkilökuntien toimesta. Näytteenoton koordinointi, näytteiden nouto puhdistamoilta ja toimittaminen analysoitaviksi, analysointi sekä tulostietojen käsittely ja tallentaminen tietojärjestelmään tuotetaan alihankintana. Näytteiden analysoinnista vastaa ALS Finland Oy. Muilta osin alihankkijana toimii Lounais-Suomen vesi- ja ympäristö Oy.

Raportoinnista ja tiedottamisesta vastaavat yhteistyössä keskinäisen sopimuksensa mukaisesti Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry sekä Envieno Ky.

Hankkeen tulosvastuullinen vetäjä on Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry.
Tulokset Tulosten perusteella lounaissuomalaisten puhdistamolietteiden PAH-yhdistepitoisuuksien voi katsoa yleisesti olevan kohtuullisella tasolla. Laitoksilla jatkokäsittelyissä olleista lietteistä sekä vielä jatkokäsittelemättömistä puhdistamoprosesseista poistetuista lietteistä otettujen näytteiden PAH16-yhdisteiden summapitoisuudet alittivat kaikkien näytteiden osalta selvästi Euroopan unionin jätevesilietteille aiemmin kaavaileman End-of-waste –raja-arvon 6 mg/kg k.a..

PAH16-ryhmän yhdisteitä kuitenkin esiintyi yleisesti tutkituissa puhdistamolietteissä. Kaikissa tässä tutkimuksessa otetuissa näytteissä havaittiin PAH16-ryhmän yhdisteitä määritysrajat ylittävinä pitoisuuksina vähintään kahden ja keskimäärin 10 yhdisteen osalta. Jatkokäsittelemättömien puhdistamolietteiden osalta näytekohtaiset PAH16-yhdisteiden summapitoisuudet vaihtelivat välillä <0,16 - 2,0 mg/kg k.a. Jatkokäsittelyissä olleiden puhdistamolietteiden osalta näytekohtaiset PAH16-yhdisteiden summapitoisuudet vaihtelivat välillä <0,16 – 1,7 mg/kg k.a.

Jatkokäsittelyissä olleissa puhdistamolietteissä havaitut PAH-yhdistepitoisuudet olivat keskimäärin alhaisempia kuin jatkokäsittelemättömien lietteiden pitoisuudet. Tämä saattaa selittyä seosaineina käytettyjen turpeen ja osin myös hiekan lisäämisellä käsiteltävien puhdistamolietteiden sekaan, mutta myös yhdisteiden hajoaminen on mahdollista. Myös yksittäisten jatkokäsittelymenetelmien vaikutuksia PAH-yhdistepitoisuuksiin selvitettiin hankkeessa, mutta näytepitoisuuksien vaihtelusta johtuen niiden pitoisuusvaikutuksista ei kuitenkaan voitu tehdä johtopäätöksiä.
Hankkeeseen liittyvät dokumentit
Tietoa hankkeesta muualla Internetissä