Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston hankerekisteri

Voit etsiä hakusanalla tai valita "näytä lisää hakuehtoja" ja valita vasemmasta valikosta aihepiirin: talousveden hankinta ja käsittely, verkostot, jätevedet, lietteet, hallinto ja talous tai muut. Oikealla olevasta valikosta voit valita hakukriteeriksi hankkeen nimen, toteuttajaorganisaation, hankkeen muut toteuttajat tai avainsanat.

98 / 311
Hankkeen nimi Mikrobikasvu uusissa vesijohdoissa
Hankkeen tila Valmistunut
Hankkeen toteuttajaorganisaatio Terveyden ja hyvinvoinninlaitos - THL
Muut yhteistyötahot Pohjois-Suomen vesivaliokunta Oulun Vesi, Kokkolan Vesi, Kempeleen Vesihuolto Oy, Kälviän Vesiosuuskunta, Kannuksen Vesiosuuskunta, Pyhäjokisuun Vesi Oy ja Lappavesi Oy
Yhteyshenkilön nimi Ilkka Miettinen
Aikataulu 2018-2021
Kehittämisrahaston rahoitusosuus 20000,00 €
Hankkeen koko budjetti 74000,00 €
Tavoitteet Talousvesiverkoston uusissa putkilinjoissa on todettu korkeita pesäkelukuja käyttöönottovaiheessa ja vielä käytön
Tutkimuksen tavoitteena on todentaa mikrobikasvua ja etsiä ratkaisuja ja syitä kasvuun ja sen ehkäisemiseen.
Toteutus Mukana olevilta vesilaitoksilta otetaan seurantaan hankkeen aikana valmistuvia uusia putkilinjoja. Näytteistä analysoidaan pesäkeluku ja veden fysikaalis- kemiallista laatua.
Hankkeessa on seurattu yhteensä kuuden uuden putkilinjan mikrobiologista laatua. Lisäksi on tutkittu mm. talousveden ravinnepitoisuuksia, millä on suora vaikutus mikrobien määrään vedessä. Viisi kohteista on klooraamatonta vettä ja yksi kohde käyttää klooria veden desinfiointiin.
Tulokset Mikrobikasvu oli mitattavissa viidessä kohteessa kuudesta pesäkelukumäärän kohoamisena sekä kahdessa verkostossa myös mikrobien kokonaislukumäärän kohoamisena. Pesäkeluvun heikkoa yhteyttä mikrobien kokonaislukumäärään selittänee se, että viljeltävien bakteerien lukumäärä (pesäkeluku) kattoi yleisesti alle 1% verkostoveden mikrobien kokonaislukumäärästä. Yllättävää oli mikrobien kokonaislukumäärän suhde partikkelien lukumäärään: Verkostossa tapahtuvaan mikrobikasvuun voi vaikuttaa se, että assimiloituvaa orgaanista hiiltä (AOC) ja mikrobeille käyttökelpoista fosforia (MAP) liukeni useimmissa uusissa putkilinjoissa läpi virtaavaan talousveteen. Tätä johtopäätelmää tukee se, että mikrobikasvua tapahtui selvimmin niissä verkostovesissä, joiden joko AOC- tai MAP-pitoisuudet olivat suuria.
Hankkeeseen liittyvät dokumentit pursiainen_anna_mikrobikasvu_uusissa_vesijohdoissa.pdf
Tietoa hankkeesta muualla Internetissä