Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston hankerekisteri

Voit etsiä hakusanalla tai valita "näytä lisää hakuehtoja" ja valita vasemmasta valikosta aihepiirin: talousveden hankinta ja käsittely, verkostot, jätevedet, lietteet, hallinto ja talous tai muut. Oikealla olevasta valikosta voit valita hakukriteeriksi hankkeen nimen, toteuttajaorganisaation, hankkeen muut toteuttajat tai avainsanat.

191 / 313
Hankkeen nimi Pitkät siirtoviemärit jäteveden käsittelyn osana
Hankkeen tila Valmistunut
Hankkeen toteuttajaorganisaatio Oulun yliopisto
Muut yhteistyötahot
Yhteyshenkilön nimi
Aikataulu
Kehittämisrahaston rahoitusosuus 19000,00 €
Hankkeen koko budjetti 0,00 €
Tavoitteet Jätevedenpuhdistuksen kiristyvät vaatimukset sekä taloudelliset seikat ovat lisänneet alueellisten keskuspuhdistamoiden rakentamista. Jäteveden puhdistuksen keskittymisen johdosta pitkät siirtoviemärit ovat yleistyneet. Samansuuntaista kehitystä on edesauttanut myös haja-asutusalueiden jätevedenpuhdistuksen vaatimusten tiukkeneminen. Jätevesien siirto pitkissä siirtolinjoissa ei ole täysin ongelmatonta ja niiden käyttö vaikuttaa myös jätevedenpuhdistukseen. Pitkissä siirtoviemäreissä, jotka ovat yleensä paineviemäreitä, jäteveden viipymät voivat nousta useisiin vuorokausiin. Olosuhteet näissä viemäreissä ovat yleensä anaerobiset, jolloin pumppaamoilla saattaa esiintyä hajuhaittoja ja myöskin jäteveden käsiteltävyys voi muuttua pitkän anaerobisen viemäröinnin yhteydessä. Siirtolinjat laskevat myös jäteveden lämpötilaa, jolla puolestaan on merkitystä erityisesti typenpoiston toteutukselle.
Toteutus
Tulokset Suomalaisissa kylmissä jätevesissä (9-12 ºC) lyhyillä alle 10 h paine-viemäriosuuksilla orgaanisen aineen hydrolyysi pilkkoo orgaanista ainetta mikrobeille helpommin hajotettavaan muotoon eikä BOD7:n arvoissa tapahdu merkittäviä muutoksia. Vasta yli 10 tunnin viipymällä tapahtui jäteveden BOD7-arvoissa selvää alenemaa. Jäteveden redox-potentiaali putosi halkaisijaltaan 180 mm paineviemärissä kolmen ensimmäisen tunnin aikana noin -100 mV. Alun nopean laskun jälkeen redox-potentiaalin muutos tasaantui. Paineviemärilinjan lyhyetkin vietto-osuudet (1-2 km) nostivat jäteveden redox-potentiaalia 30-50 mV. Ferrinitraattisufaatin syöttö (190 g/m3) linjassa nosti jäteveden redox-potentiaalia ja redox-potentiaalin nousu voimistui mentäessä syöttö-kohdasta linjaston loppupäätä kohti. Syöttö vähensi myös liukoisen fosforin pitoisuuksia 20-30 %. Samalla jäteveden laskeutuvuusominaisuudet paranivat niin, että laskeutuskokeissa kemikaloidun veden BOD7-reduktiot paranivat n. 10%-yksikköä. Hajunmuodostuminen on tutkimuksen mukaan todennäköistä kun viipymä paineputkessa on yli 2 h. Ko. viipymän ylittyessä hajua voi muodostua jo 2 km pituisilla paineviemärilinjoilla. Hajuhaittoja linjoilla voidaan estää pitämällä yllä hapellisia olosuhteita esim. hapettamalla tai ilmastamalla tai viettoviemäriosuuksin. Myös ferrinitraattisulfaatin syöttö tai pH:n nosto korkeaksi esim. lipeällä (parin viikon välein) ovat mahdollisia. Myös mikrobikasvuston säännöllinen poistaminen esim. possutuksella vähentää hajunmuodostusta. Hajuhaittoja voidaan torjua myös estämällä putkistossa syntyneen rikkivedyn vapautuminen pumppaamolla/pumppaamosta. Jätevesi jäähtyy siirtoviemäreissä ympäri vuoden. Jäteveden lämpötilan muutos oli voimakkainta putkilinjan alkupäässä (0,16 – 0,27 ºC/km) ja pieneni linjan loppupäätä kohti (0,02 – 0,10 ºC/km) jäteveden lämpötila lähentyessä maaperän lämpötilaa. Viipymätuntia kohti jäteveden lämpötilan lasku oli keskimäärin 0,12 – 0,17 ºC/h.
Hankkeeseen liittyvät dokumentit
Tietoa hankkeesta muualla Internetissä